12.Århus : Historien

12. Århus gruppes historie

I 1946 skete der store ting i strukturen af spejderarbejdet i Århus. Ja, i virkeligheden var det måske mere af navn end af gavn, men i hvert fald blev det der hidtil havde været Århus Kolonnen nu til Århus Divisionen.En ny afdeling er under oprettelse ...

I divisionens nye blad, Spejdervirke, i det først nummer fra februar 1946, finder vi en interessant notits: en ny afdeling er under dannelse.
Her står i øvrigt at tørklædet var grønt med GRÅ kant, men den er jo siden blevet hvid. Hvordan det er gået til vides ikke.

Flokken oprettet

Og allerede i næste nummer af af Spejdervirke kan vi læse at 12. Århus Flok er oprettet, på det tidspunkt med fire ulveunger.
Oprettelsen falder sammen med at Århus Divisionen holder en parade hvor man hylder Harald Møller som har været KC (kolonne chef) og nu DC (divisionschef) i 10 år.

Og helt tilfældigt viser det sig at en ny ulveunge i 12. Århus bliver spejder nr 20.000 i Danmark, og nr 1000 i Århus

Troppen oprettet

Troppen kommer til

Året efter, den 25. september 1947, er 12. Århus igen i Spejdervirke. Harald Møller som i det civile liv var brandchef i Århus, var i mellemtiden stoppet som DC, men nu bliver han TF (tropsfører) i 12. Århus Trop.
Ved starten af troppen er der to patruljer, Mars og Jupiter.

Allerede da troppen fyldte et år kom den tredie patrulje, Saturn, til.
På det tidspunkt lå medlemstallet og svingede mellem 40 og 50, og det gjorde det meste af tiden op gennem 50'erne.

Universet  1949 nr 10

Universet - tropsbladet

12. Århus fik også sit eget blad, Universet. Det ældste jeg har kunnet finde er fra 1949, som I kan se her ved siden af. Bladet havde samme udseende frem til 1968. Fremstillingsmåden, sværteduplikator, var også den samme.

I november 1949 nummeret af Universet kan vi læse at den først skovmand er "født" i 12. Århus, og dermed startede skovmandspatruljen Sirius. Det skete i forbindelse med fødselsdagsfesten der blev holdt den 9. oktober på Risskov Badehotel. Skovmænd var hvad vi nu vil kalde unge seniorer, mellem 16 og 18 år. Når man var fyldt 18 kunne man blive rover, i roverklanen Orion.

Universet 1968 nr 8

I 1968 sker der en mindre revolution, idet Universet skifter størrelse til A5, samme størrelse som det har nu, samtidig med at der kommer et nyt billede på forsiden. Produktionsmåden er dog stadig sværteduplikering.

Lokaler

Som vi kunne se i de første notitser om oprettelsen af 12. Århus holdt vi den gang til på der dengang hed Århus Akademi. Århus Akademi lå dengang på Thunøgade 2, det der nu er "Børnenes Jord".
Stadig ifølge Spejdervirke købte vi i november 1948 sammen med 8. Århus Piger et hus som blev stillet op i Akademiets have. Huset blev døbt "OTPITODRAK" (regn selv ud hvorfor).
Spejderpatruljen Saturn holdt sit sidste patruljemøde hos Harald Møller den 30/3 1949, og den 31/3 holdtes for første gang tropsmøde i det nye hus. Desværre har jeg ikke kunne finde noget om hvordan huset så ud. Hvis andre ved noget hører jeg meget gerne om det.
Den næste lokaleindvielse er så den 18/2 1951, hvor Saturn fortæller at man til tropsmødet for første gang mødes i Ungdomsgården, som vi nu kender som "Fritidscentret Skovvang". Desværre var der ikke så mange til indvielsen, da man skulle være iført mokkasiner, som man havde lavet som månedsopgave i Vinterfejden.
Formentlig er 8. Århus Piger også flyttet til Ungdomsgården på det tidspunkt, i hvert fald holdt de til der i 1965 (og det gjorde 13. Århus Drenge, som nu hedder Stifinderne Sø, også)

morphing lilje

Pigerne kommer til

I 1970 begyndte vi så småt at få piger ind i 12. Århus. Nu var DDS og DDP også begyndt at snakke om at de skulle lægges sammen til et fælles korps med både drenge og piger.

©2005-2019 12.Århus Gruppe, DDS